In deze Wetsuit Test bekijken we de beste modellen wetsuits van Jobe, Decathlon, Speedo, Adidas, Ironman en anderen en vergelijken ze met elkaar, zodat je snel en makkelijk de verschillen plus voor- en nadelen op een rij ziet.
Lekker zwemmen met de beste wetsuit
De beste wetsuits zijn handig bij surfen, zeilen en andere wateractiviteiten en natuurlijk voor de triatlon.
Voor Heren
Neopreen Wetsuit Voor Triathlon Heren SD
De Neopreen Wetsuit is naar mijn mening de perfecte wetsuit voor mannen. Deze beste wetsuit is goedkoop en is van echt hoge kwaliteit. Deze wetsuit sluit overal goed aan zonder te knellen.
Het neopreen op de armen is slechts 2 mm dik. Het is speciaal ontwikkeld om je zoveel mogelijk bewegingsruimte te geven. Op de benen is het neopreen 4 mm, waardoor je in het water een stuk makkelijker horizontaal kan blijven!
Het grootste voordeel van deze wetsuit is dat je hem in een handomdraai uittrekt bij de eerste wissel. Dat komt door de hele handige omgekeerde rits. Om schuurirritatie van de rits in je nek te voorkomen is een beschermingsflap toegevoegd. De wetsuit is praktisch en mooi tegelijkertijd.
De stof is warm genoeg om je in het water warm te houden zonder oververhit te raken. Het helpt je ook nog eens om veel soepeler door het water te bewegen. Sterker nog, met deze wetsuit schaaf je waarschijnlijk je beste tijd bij!
Een minpunt van deze wetsuit is dat er bij de maatvoering veel verschil tussen de maten kan zitten. Probeer de verschillende maten dus uitvoerig voordat je de wetsuit koopt. Een te grote of te kleine verliest al zijn functie.
- Goedkoop
- Veel bewegingsruimte onder water en erbuiten
- Makkelijk uit te trekken bij de eerste wissel
- Maakt het eenvoudiger om onder water horizontaal te blijven
- Veel verschil tussen de verschillende maten
Jobe Perth
Een volgende goede optie is de Jobe Perth wetsuit voor mannen. Deze wetsuit geeft je echt waar voor je geld. De wetsuit ziet er ook nog eens super mooi uit. De borstrits aan de voorkant geeft je ultieme bewegingsvrijheid in het water en geeft je een aangenaam gevoel.
De rits zorgt er voor dat er zo min mogelijk water in de wetsuit komt. Deze wetsuit heeft daarbij nog naden voorzien van versterkende tape aan de binnenkant en dit zorgt er voor dat het pak nog meer water buiten houdt. Op deze manier krijg je het minder snel koud en dat is toch wel het belangrijkste bij een wetsuit!
Daarnaast heeft dit wetsuit duurzame kniebeschermers. Kniebeschermers in een wetsuit zorgen ervoor dat op moment dat je valt of ergens tegen aan komt of schuurt, je knieën goed beschermd zijn. Dat scheelt je weer geld om de wetsuit te laten maken.
Kortom: De Perth is een uitstekende triathlon wetsuit voor heren. Hij zit heel erg comfortabel en heeft daarbij een goede prijs-kwaliteitverhouding. Door de rits aan de voorzijde heb je echt ultieme bewegingsvrijheid. Deze rits zorgt er ook voor dat er zo min mogelijk water in je wetsuit komt.
- Flexibel en erg comfortabel
- Goede prijs-kwaliteitverhouding
- Duurzame knie beschermers
- Droogt niet super snel
Zwemhandschoenen zijn mogelijk ook een aanrader om aan te schaffen, omdat je hiermee ook verzekerd bent van extra warmte.
Voor Dames
Jobe Savannah
De Jobe Savannah is naar mijn mening het perfecte triatlon wetsuitvoor dames. De prijs-kwaliteitverhouding van deze wetsuit is ontzettend goed. Omdat hij lang mee gaat en een relatief lage prijs heeft. Soms is een wetsuit lastig aan te trekken, maar door de rits op de achterkant bij de Jobe Savannah krijg je het pak gemakkelijk aan.
Aan de binnenkant van deze wetsuit zit ook nog eens versterkende tape om nog meer water buiten de wetsuit te houden. Dit zorgt ervoor dat je het binnen in je wetsuit warmer blijft houden en niet onderkoeld raakt.
Een van de voordelen van deze beste wetsuit is dat hij super comfortabel zit en er zitten stevige kniebeschermers in. De kniebeschermers zorgen er net zoals bij de heren voor dat je knieën in ieder geval goed beschermd zijn en er niet zo vlug een gat in de wetsuit komt.
Kortom: De Savannah is het perfecte triathlon wetsuit voor dames. Deze beste wetsuit voor dames is ontzettend flexibel en erg comfortabel. Daarnaast heeft de Savannah stevige kniebeschermers.
- Goede prijs-Kwaliteitverhouding
- Erg flexibele wetsuit waardoor je hem gemakkelijk aankrijgt
- Stevige kniebeschermers
- Droogt niet super vlug
Wetsuittest
Of je nou wilt zeilen, surfen, wakeboarden of een andere coole watersport wilt gaan beoefenen, een goede wetsuit zorgt ervoor dat je geen last hebt van de kou. De beste wetsuit is elastisch, dik genoeg om niet te lijden onder de kou en heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding.
Beste
Nog niet zo lang geleden werd me gevraagd wat ik een goed surfpak en goedkope wetsuit voor surfen en bodyboarden vind. Samen met Bas zocht ik een wetsuit in het assortiment van de goedkope en goede speler bij uitstek: Decathlon. De Tribord Olaian blauw en zwarte wetsuit is goedkoop en ook gewoon erg goed.
De beste is duurder maar ook beter en mooier.
Elasticiteit is belangrijk
Bij het zoeken naar een goed wetsuit kom je er vast achter dat de elasticiteit een grote rol speelt. Een elastische wetsuit draagt comfortabeler, is makkelijker om aan te trekken en zorgt voor voldoende flexibiliteit in het water.
Een fijne, elastische wetsuit kan ervoor zorgen dat je onder water bijvoorbeeld een stuk sneller bent omdat je zo vrij mogelijk kunt bewegen.
Neopreen is het beste materiaal
Een van die elastische stoffen voor een wetsuit is neopreen. Door de talloze voordelen is neopreen overduidelijk het meest gekozen materiaal voor een wetsuit. Een wetsuit van kwalitatief neopreen materiaal is elastisch, heeft een isolerende werking en zorgt voor veel bewegingsvrijheid in het water.
Vrijwel iedere wetsuit die je online tegenkomt is gemaakt van neopreen.
Lycra voor warmere klimaten
Soms kom je speciale wetsuits tegen die van lycra zijn gemaakt. Een wetsuit van lycra heeft minder isolerende eigenschappen en wordt eigenlijk vooral gebruikt om je te beschermen tegen de zon in plaats van tegen kou. Om die reden wordt deze wetsuit in Nederland niet echt gebruikt.
Als je in een tropisch klimaat gaat watersporten is zo’n wetsuit dan wel weer een aanrader. Lycra is een soepel materiaal dat lekker meebeweegt in het water.
Isolerend laagje
Een wetsuit hoort zo dicht mogelijk op de huid aan te sluiten zonder te knellen. Op die manier is er in de wetsuit alleen nog ruimte voor een heel dun laagje water. Dit laagje water wordt door je lichaamswarmte vlug opgewarmd en zorgt voor een isolerende werking tussen je lichaam en het koude water.
Het gevolg is dat een wetsuit je lekker warm houdt, zelfs als de temperatuur laag is.
Te strak is ook niet goed
Sommige watersporters dragen een wetsuit dat eigenlijk net te strak zit, omdat ze denken dat het zo hoort. Een strakke wetsuit kan je echter juist tegenwerken. Als je wetsuit te strak zit heb je minder bewegingsvrijheid. Sommige zwemmers krijgen zelfs moeite met ademhalen in een strakke wetsuit.
Het is dus van belang om een wetsuit te kopen dat perfect aansluit op je lichaam. Als je het lastig vindt om zelf de juiste wetsuit te vinden kun je naar een sportwinkel gaan voor advies. Als een wetsuit goed aansluit beweeg je een stuk aangenamer.
Wetsuit in verschillende diktes
Niet elke wetsuit heeft stof in dezelfde dikte. De dikte van de wetsuit zorgt onder er andere voor hoe warm of koud je het onder water krijgt en hoeveel bewegingsvrijheid je hebt. Dunner neopreen wordt bijvoorbeeld voor warmere dagen gebruikt.
Als je voor het eerst een wetsuit draagt denk je misschien dat de wetsuit ongemakkelijk draagt. Meestal ebt dat idee na een aantal keer dragen weg, maar soms heb je een wetsuit in een andere dikte nodig.
Vanzelfsprekend houdt een wetsuit in een dikkere uitvoering meer warmte vast dan een dunnere wetsuit, maar welke dikten zijn nou geschikt voor welke temperaturen?
Geschikte dikte wetsuit per temperatuur
Dikte materiaal wetsuit | Geschikt voor welke temperatuur? |
---|---|
2 mm | Tot 29 °C |
3 mm | 20 °C - 28 °C |
5 mm | 16 °C - 20 °C |
7 mm | 10 °C - 20 °C |
Aandachtspunten voor de beste wetsuit
Voordat je een wetsuit gaat kopen is het verstandig om te weten waar je precies op moet letten. Naast het feit dat het wetsuit gewoon mooi moet zijn is het goed om op wat technische aspecten van het wetsuit te checken.
Kwaliteit stof wetsuit
De kwaliteit van het materiaal van de wetsuit moet goed zijn. Je koopt een wetsuit natuurlijk voor de isolatie, dan moet de stof van de wetsuit ook wel goed zijn.
Het liefst is het stofje stevig en voelt het lekker aan op de huid.
Een goede wetsuit heeft fijne stretch
Een fijn wetsuit moet vooral heel erg soepel zijn. Om vrijuit in het water te bewegen en genoeg bewegingsvrijheid te hebben moet het materiaal van de wetsuit onder water goed meebewegen.
Met een elastische wetsuit kun je bovendien een stuk sneller zijn. Denk bijvoorbeeld aan de surfsport waarbij je in je wetsuit vlug en soepel moet kunnen schakelen in bewegingen.
Waterdichte naden wetsuit
Om de isolatie van de wetsuit optimaal te houden is het heel belangrijk dat de rijgnaden waterdicht zijn. Als er te veel water door de stofnaden in de wetsuit dringt daalt de temperatuur en loop je het risico dat je het veel te koud krijgt.
Met name in ons koudere klimaat kan dat best gevaarlijk zijn, daar heb je een warme wetsuit voor nodig. Ook een goede zwemmuts kan helpen je warm te houden tijdens het zwemmen.
Extra isolatie wetsuit
Soms heeft een neopreen wetsuit vlakken met extra isolatie. Zo’n wetsuit is met name handig als je in echt koud water gaat sporten. Vaak is deze wetsuit uitgevoerd in de vorm van extra verdikte stukken neopreen op cruciale plaatsen, zoals de knieën. Extra vulling zorgt ervoor dat de stof daar minder snel slijt.
Alle verschillende naden op een rij
Zoals je al hebt kunnen lezen is het belangrijk dat de naden van de wetsuit van hoge kwaliteit zijn om zo weinig mogelijk warmte te verliezen. Maar wist je ook dat er allerlei verschillende naden in een wetsuit bestaan? Laten we ze een voor een bekijken!
Platte of flatlock naden
Flatlock naden in een wetsuit worden ook wel flatlock stitches of flatlock stitching genoemd. Het principe van de stofnaden van een wetsuit is simpel: deze platte naden in het wetsuit zijn strak tegen elkaar genaaid om irritatie te voorkomen en water tegen te houden.
Zo’n platte stofnaad in een wetsuit van neopreen voelt aangenaam aan en zorgt dus niet voor huidirritatie of een drukkende sensatie. In de regel gebruiken de meeste hoogwaardige wetsuits deze platte naden, omdat ze onopvallend weg te werken zijn en fijn aanvoelen.
Gelijmde platte naden
Een wetsuit met een variant op de flatlock naden zijn de gelijmde flatlock naden. Bij dit type naad wordt water extra goed buiten gehouden, omdat de openingen tussen de naden worden opgevuld met lijm.
Onder water merk je dat al vlug, deze wetsuit van neopreen houdt meer lichaamswarmte binnen en voorkomt dat water binnendringt in de wetsuit. Een ideale wetsuit voor tijdens de koudere seizoenen dus!
Gelijmde flatlock naden met naadband
Sommige stofnaden kunnen de wetsuit nog wat beter isoleren. Aan de gelijmde flatlock naden met naadband is namelijk aan de binnenzijde een tapeband toegevoegd om het water buiten de wetsuit te houden.
Overlock naden
Dan zijn we aangekomen bij mijn minst favoriete soort: de overlock stofnaad. Deze stofnaden in een wetsuit zijn in tegenstelling tot flatlock naden niet plat, maar opstaand. Deze manier van het stikken van stof herken je vast van gewone kleding.
Wat ik zelf een beetje irritant vind aan deze stofnaden is dat ze na het uittrekken van de wetsuit in je lichaam blijven staan, omdat ze in de huid drukken. Dat kan best een vervelend gevoel geven. Mijn keuze gaat dus uit naar een wetsuit met de platte rijgnaden.
Review Tribord Olaian Wetsuit
Ik heb de beste keuze direct even op video vastgelegd toen ik begon hem te gebruiken:
Wetsuit met korting op 12 oktober kopen?
Bij deze shop kun je met vertrouwen jouw Wetsuit bestellen.
Scherpe prijs. Snel in huis.
Verschil tussen een wetsuit en drysuit
Zoals de namen al suggereren is een wetsuit niet helemaal waterbestendig en een drysuit wel. Maar hoe merk je dat nu in de praktijk? Bij een wetsuit wordt er een minuscuul laagje water binnengelaten om tussen de huid en de wetsuit voor een isolerend laagje te zorgen.
Bij een drysuit is dat niet het geval. Daarin blijf je volledig droog. Voor veel mensen is het prettiger met omkleden, maar anderen zullen juist weer het contact met het water missen. Welke wetsuit je kiest is afhankelijk van je eigen wensen.
Wetsuit tegen koude temperaturen
In de bovenstaande video zie je de Tribord Olaian voor 17 tot 12 graden Celsius. Deze temperaturen lijken op zich niet zo heel erg koud, maar als je lang in het water bent zal je merken dat dit toch echt wel koud aan zal voelen.
4-3 mm dik, een behoorlijk zware wetsuit, maar dat zijn de meesten van dit type wetsuit. Overigens is deze wetsuit van neopreenlekker flexibel en een mooie neutrale kleur. Een prima keus dus voor zowel watersporten als bij een triatlon!
Geschikte wetsuit voor een triatlon
Bij een triatlon heb je verschillende disciplines: zwemmen, fietsen en lopen. Als je een fanatieke triatleet bent of je denkt erover na om ermee te beginnen kan een wetsuit weleens een goede optie blijken voor het zwemgedeelte.
Trisuit of Wetsuit
Naast een wetsuit zijn er ook veel mensen die kiezen voor een trisuit, een trisuit is speciaal gemaakt om meteen door te kunnen gaan naar de volgende discipline en beschikt dan ook over dunner, sneller opdrogend rekbaar materiaal en een zeem. De wetsuit daarentegen komt puur en alleen tot zijn recht tijdens de zwemdiscipline.
Welke van deze twee de beste wetsuit zal zijn voor jou ligt aan je persoonlijke voorkeur, het nadeel van de wetsuit is dat je jezelf tussen de disciplines door even om moet kleden. De trisuit daarentegen kun je gewoon aan blijven houden, maar is dan ook iets minder gericht op alleen de zwemdiscipline.
Wetsuit van Decathlon
Decathlon heeft betaalbare wetsuits van goede kwaliteit van zowel eigen merk als de rest van het assortiment. Vandaar ook dat onze beste keus, de Tribord Olaian ook uit het assortiment van Decathlon komt!
Het fijne van een wetsuit van Decathlon is dat je niet meteen de hoofdprijs betaalt. In tegenstelling tot de bekende, grote merken is een wetsuit van Decathlon heel netjes geprijsd.
Shorty Wetsuit
De beste Shorty is een neopreen wetsuit met korte en mouwen en pijpen van degelijke kwaliteit en met een passelijke prijs. Voor zowel beginners als gevorderden is er een ruim assortiment met een keus voor nagenoeg ieder budget verkrijgbaar.
Zo’n shorty wetsuit is vooral fijn op warme dagen waarop je het sowieso niet te koud gaat krijgen in het water. Sommige watersporters vinden het fijn om meer contact te hebben met het water door de korte mouwen van deze wetsuit. Je beweegt in deze wetsuit soepeler en hebt meer feeling met de omgeving.
Een full suit wetsuit houdt meer warmte vast
Als een shorty wetsuit te fris is kun je een full suit wetsuit van neopreen aandoen. Een full suit wordt ook wel een steamer genoemd. Deze volledige wetsuit heeft over het algemeen lange mouwen en pijpen en bedekt het hele lichaam.
Zo’n wetsuit is perfect voor ons Nederlandse klimaat, omdat het lekker veel warmte vast kan houden. De buitentemperatuur is hier over het algemeen best laag, laat staan de temperatuur in het water! Een wetsuit moet met name voldoende bescherming geven tegen kouder water.
Rits op de rug of voorop
Of je de rits op de voor- of achterkant van het wetsuit wil hebben hangt vooral af van je eigen voorkeur. Je beweegt in allebei de soorten wetsuits net wat anders. Maar wat zijn nu de verschillen?
Wetsuit met back zip
Een van de fijnste voordelen van een back zip van je wetsuit is dat zo’n wetsuit vaak makkelijk aan te trekken is. Als je het wetsuit aan gaat doen trek je de rits met een koord aan de sluiting eenvoudig dicht. In de praktijk zien we dat zo’n wetsuit vaak net wat goedkoper is.
Het nadeel van deze wetsuit is dat je de rits duidelijk op je rug voelt zitten. Met bepaalde bewegingen kan dat soms een beetje beklemmend voelen. Bovendien laat deze rits over het algemeen meer water door, waardoor je het dus weer kouder krijgt.
Wetsuit met chest zip
Waarom zou je dan niet voor een wetsuit met een chest zip kiezen vraag je jezelf misschien af. Dat is eenvoudig te beantwoorden. Zo’n wetsuit is vaak een stuk duurder.
Bij een wetsuit met rits op de voorzijde is vaak een beschermende strook toegevoegd, waardoor er minder water in de wetsuit zal lopen. Daardoor blijf je zelfs op een koude dag een stuk warmer.
Waterbestendige rits
Een van de belangrijkste aspecten van de rits is dat hij goed waterbestendig moet zijn. Je kunt een fantastische wetsuit kopen, maar als er rondom de rits alsnog veel ijskoud water in de wetsuit sijpelt heb je er helemaal niks aan. De isolatie van de wetsuit gaat op die manier verloren. Onvoldoende isolatie is een slechte eigenschap in een wetsuit.
Er zit een verschil tussen waterbestendige en waterdichte ritsen. Bij een wetsuit hoeft een rits niet per se waterdicht te zijn, een beetje water in de wetsuit is niet erg. Dat is juist de bedoeling van een wetsuit.
Speedo
De wetsuits van Speedo staan bekend vanwege de bewegingsvrijheid die ze bieden. Ze beschikken over een goede thermische isolatie voor vrijwel alle klimaten en ze zijn vaak ook nog eens chloorbestendig.
Chloorbestendig wil zeggen dat het chloor het materiaal van je wetsuit niet aan zal tasten. Zo’n wetsuit is met name handig voor watersporters die binnen trainen. Je betaalt niet voor niks voor een goede wetsuit, dan is het niet fijn als het materiaal al heel vlug slijt en de wetsuit zijn functie verliest.
Een mooie nieuwe wetsuit is ideaal bij surfen, zeilen, andere wateractiviteiten en natuurlijk voor de triatlon!Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Wetsuit is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
Meer testen
Natuurlijk testen we veel vaker hardloopkleding en hardloopschoenen en hartslagmeters (en beste zwemhorloge voor duiken , zoals de Garmin Descent G1 en triatlon ook korte zwemvliezen). Ook de echte triatlon pakken , waterschoenen en long sleeve trisuits en frontale snorkels testen we. Toch vind ik een uitstapje af en toe leuk en deze wetsuittest kwam zomaar op mijn pad. Ik ben erin gedoken en hier de resultaten 😉